Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

În septembrie 2022, aflându-ne într-un sejur în Lefkada, ne-am propus să vizităm și insula vecină, respectiv Meganissi.

În data de 6 septembrie am luat feribotul Meganissi II care pleca din Nidri la ora 10:15 cu destinația Porto Spilia, Meganissi. Biletele ne-au costat aproximativ 15 euro.

Pe măsură ce ne îndepărtam de Lefkada am putut surprinde instantanee minunate cu Nidri, golful Vlicho și munții Lefkadei în fundal.

De asemenea, am trecut pe lângă și apoi am lăsat în urmă insulițele Madouri și Skorpios, ca și peninsula Geni a Lefkadei.

Traversarea cu feribotul a durat 30 de minute, ajungând și debarcând în Porto Spilia la 10:45.

După 15 minute de mers cu mașina, pe la 11:00 am ajuns în capitala insulei, Vathy. Negăsind loc de parcare la drumul principal, am parcat mașina pe o stradă laterală, aproape de un mic parc.

Foarte aproape de locul unde parcasem era o brutărie-patiserie care ne-a incitat cu produsele sale proaspete, așa că am și cumpărat câteva plăcinte de acolo.

După ce am consumat plăcintele în părculețul frumos amenajat din apropiere, am pornit la o plimbare pe malul golfului unde s-a dezvoltat de-a lungul timpului capitala Vathy.

Pe parcursul acestei plimbări am putut admira casele tradiționale, terasele frumos amenajate pe malul golfului și pline cu flori, precum și ambarcațiunile ancorate în port.

Tot aici am putut vedea biserica localității, Agios Bessarion (Sfântul Visarion), dar și capela Panagia Eleousa (Preamilostiva Fecioară Maria), situate pe maluri diametral opuse.

Biserica Agios Bessarion
Capela Panagia Eleousa

După aproximativ o oră petrecută în Vathy, pe la 12:15, am pornit într-un tur al insulei, trecând prin satul Katomeri, situat în centrul insulei, cu străzi foarte înguste (ca de altfel toate localitățile din Meganissi), unde, la un moment dat, făcând la stânga de pe o stradă pe alta, a trebuit să îmi rabatez oglinda retrovizoare ca să pot trece mai departe. Tot aici a fost nevoie să intru temporar pe o străduță laterală și ulterior să revin, ca să-i fac loc să treacă unui localnic cu o camionetă, întrucât nu aveau loc două mașini una lângă cealaltă.

Primul loc în care ne-am oprit pe la 12:30 a fost plaja Elia, o plajă îngustă, din pietriș, pe malul unui golf cu ape limpezi, unde erau ancorate câteva iahturi.

Ne-am întors în satul Katomeri prin care trecusem în drumul către plaja Elia, am lăsat mașina pe o străduță unde găsisem cu greu un mic loc și am făcut câțiva pași prin sat admirând casele și tavernele tradiționale, dar și locații de cazare moderne precum Hotel Meganissi sau Katomeri Resort.

Hotel Meganissi
Katomeri Resort

Bineînțeles, nu a rămas neobservată nici biserica satului Agioi Apostoloi (Sfinții Apostoli).

Biserica Agioi Apostoloi

După 15 minute petrecute în Katomeri, am plecat mai departe, oprindu-ne doar câteva minute, pe la 13:00, în golful Atherinos, pentru câteva poze.

Am continuat drumul, însă pentru scurtă vreme, pentru că în 5 minute am ajuns la plaja Fanari, o plajă din nisip, organizată, unde era destulă lume. Nefiind pe gustul nostru, am făcut câteva poze și am plecat mai departe în câteva minute.

Plaja Fanari

Trecând încă o dată prin Katomeri, pe la 13:40, am ajuns foarte repede la plaja Limonari, o plajă din pietriș alb, dintr-un golfuleț cu ape limpezi, turcoaz, cu foarte puțini turiști.

Ne-a plăcut atât de mult această plajă încât am rămas să ne răcorim cu o înghețată la mica terasă care era acolo. Am fi făcut și o baie, dar eram contratimp, dornici fiind să vedem cât mai mult din insulă.

După 30 de minute petrecute la plaja Limonari, am plecat mai departe și, trecând prin Spartochori, ne-am oprit pentru câteva poze în punctul de belvedere de unde se vede Porto Spilia și plaja Spatochori.

Porto Spilia
Plaja Spartochori

Pe la 14:30 am ajuns la plaja Nylec, o plajă îngustă din pietriș, care se învecina cu o proprietate privată. Plaja era pustie, așa că ne-am putut bucura vreo 10 minute de liniște și de peisajul cu marea.

Plaja Nylec

Plecând de la plaja Nylec, în numai 5 minute ne-am oprit doar pentru câteva poze la plaja Heriniathes, învecinată, de asemenea, cu o proprietate privată. Era situată într-un mic golf, unde erau ancorate câteva iahturi.

Plaja Heriniathes

Următoarea destinație la care am ajuns tot în 5 minute a fost plaja Ammoglossa, o plajă din nisip și pietriș cu ape turcoaz. Avea două porțiuni, una neamenajată, iar cealaltă organizată cu șezlonguri și umbrele de soare.

Plaja Ammoglossa

Mai existau și câteva pontoane pentru bărci cu motor acolo.

Vizavi de plaja Ammoglossa se afla insulița  Nisida Thilia, iar în spatele acesteia se vedeau în depărtare peninsula Geni și munții Lefkadei.

După 10 minute de stat la plaja Ammoglossa am continuat drumul ajungând după alte 10 minute la plaja Agios Ioannis (Sfântul Ion), denumire preluată de la capela cu același nume aflată lângă ea. Era o plajă din pietriș, cu ape limpezi, dotată cu un mic ponton pentru bărci cu motor.

Capela Agios Ioannis
Plaja Agios Ioannis

Aici am stat doar câteva minute, timp în care am făcut câteva fotografii, inclusiv cu insulița Nisida Thilia și cu peninsula Geni și munții Lefkadei din depărtare.

Pentru că în drumurile noastre nu găsisem plaja Pasoumaki, am plecat în căutarea ei.

La un moment dat, pe la 15:30, am dat într-o intersecție de un mic părculeț cu o statuie, cu o vedere panoramică, pe lângă care mai trecusem în drumul către plaja Nylec. Ne-am oprit ca să vedem despre cine era vorba și am aflat că bustul îi aparținea lui Dimos Tselios, o căpetenie de seamă a revoluției grecești de la 1821.

Continuând drumul și căutând fără succes plaja Pasoumaki, ne-am gândit că ar fi bine să fim cât mai aproape de Porto Spilia, ca să nu pierdem ultimul feribot de la 18:30, așa că ne-am îndreptat către port.

La un moment, dat am observat de pe șosea o plajă mică aflată într-un golfuleț, așa că m-am oprit să o pozez. Era vorba de plaja Ammos, o plajă dotată cu șezlonguri și umbrele de soare.

Plaja Ammos

Pe la 17:30 am ajuns la plaja Spartochori, în apropiere de Porto Spilia, unde am stat aproximativ 1 oră făcând plajă și baie.

Plaja Spartochori

Aici s-a relaxat și cățelul nostru, Piticu’.

La 18:30 am luat ultimul feribot către Lefkada, ajungând și debarcând în Nidri pe la 19:30.

Insula Meganissi ne-a plăcut foarte mult pentru că era mult mai liniștită decât Lefkada, care a devenit foarte aglomerată în ultimii ani, dar cu un relief similar cu al acesteia. Un alt avantaj al insulei Meganissi e că nu are o suprafață foarte mare, deci distanțele de parcurs până la plaje sau localități sunt destul de mici, ceea ce te ajută să nu pierzi mult timp pe drum. Poate un mic dezavantaj îl constituie drumurile prin localități, care sunt foarte înguste. La final, trăgând linie, concluzia e că merită să petreci un sejur în Meganissi.